בחרתי לכתוב על הנושא בגלל חשיבותו הרבה. יותר ויותר אדריכלים ומעצבים מודעים לנושא זה, להשלכות הסביבתיות מבחינה מקומית וגלובלית כאחד. כולנו מכירים את בעיית החור באוזון, הגשם החומצי, זיהום האויר וזיהום המים ממפעלים תעשייתיים.
אז מה זה בניה ירוקה? – בניה ירוקה היא גישה שמנסה לשלב בין דרכי בניה ובין התחשבות בסביבה, מתוך מטרה למנוע זיהום אויר, למזער שימוש במשאבים טבעיים ולייצר מבנים בהרמוניה עם הסביבה.בנייה ירוקה באה לידי ביטוי בשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה וחומרים ממוחזרים ותכנון מוקדם המאפשר חיסכון מקסימאלי באנרגיה.
מטרתה של הבניה הירוקה הינה, יצירת סביבת מגורים בריאה ונוחה תוך הימנעות, ככל האפשר, מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ובאיכות הסביבה. מטרה זו מושגת ע"י שילוב של מס' מטרות שהן אבני היסוד של הבניה הירוקה:
– שימור משאבים טבעיים.
– הקטנת הפגיעה בסביבה.
– הגדלת היעילות האנרגטית של הבית.
– שיפור איכות האוויר והמים.
ע"מ ליישם את הבניה הירוקה נצטרך להשתמש במס' אסטרטגיות:
שימור המסה התרמית – מסה תרמית היא מסה שיכולה לקלוט ולאגור חום. במזג אוויר קר, ניתן לנצל את המסה התרמית כדי לאגור חום בשעות החמות ולשחרר אותו לתוך המבנה בלילה. במזג אוויר חם רוצים שהמסה הפנימית תשאר בטמפרטורה נמוכה יותר מאשר זו שבחוץ ותשמור על טמפרטורה נמוכה יותר בתוך המבנה. על מנת לישם מסה תרמית צריך לבחור בבלוקים מבודדים בצורה טובה או לבנות קירות בעלות דופן כפול. דבר שני, אם בוחרים בגג בטון שטוח, יש לבודד אותו באמצעות חומר מבודד לפני שכבת האיטום, ולדאוג להלבין בראשית כל קיץ. אם בוחרים בגג רעפים להקפיד להשתמש בחומר מבודד וביריעה רפלקטיבית, בנוסף למפוח יניקה שיוציא את האויר החם מחלל הגג.
הצללה – הצללה על חלונות דרומיים ומערביים יכולה לעזור בהורדת הטמפרטורה בימות הקיץ. ההצללה הטובה ביותר היא זו שניתן להסיר אותה בימות החורף על-מנת לנצל את השמש, כגון- פרגולה מתכווננת. כמו כן, נטיעת עץ נשיר בכיוונים אלה תצל בקיץ ותחמם בחורף.
אוורור טבעי שמתאים לאזור האקלימי – ניתן לתכנן את פתחי הבית בצורה שיכנס אויר נעים ויצנן את הבית בימות הקיץ החמים. במקביל יש לאפשר יציאת אויר חם מהחלונות הגבוהים בבית.
זיגוג פתחים וחלונות – כדאי להשתמש בזיגוג מסוג זכוכית בידודית או זכוכית מסננת קרינה (LOW E).
תאורה טבעית ומלאכותית- לבחור בנורות חסכוניות כגון נורות פלורוסנטיות או בלדים החדשניים במקום בהלוגן או מנורת ליבון. בחללים החשוכים בבית ניתן להשתמש בטכנולוגיות אופטיות מתקדמות האוספות ומגרירות את אור היום ומעבירות אותו דרך שרוולים אופטיים מיוחדים אל תוך חלל החדר (סולהטיוב).
חומרי גמר (טיח וצבע) – בחירת גוונים בהירים בטיח החוץ תעזור לשמור על קירות הבית מהתחממות בקיץ. דבר נוסף, לבחור חומרים ידידותיים לסביבה שאינם גורמים לאלרגיה ומונעים עובש וטחב.
תאים פוטו-וולטאים – (או תא סולארי) התקן סולארי להפקה ישירה של אנרגיה חשמלית על ידי קליטת קרינה אלקטרומגנטית (אור) מן השמש. מערכת זו ממקמים על גג הבית או על סככות משקים.בשנים האחרונות נכנסו חברות ישראליות לשוק זה והן מציעות לרכישה תאים פוטו-וולטאיים לשימוש פרטי לצורך חיסכון בחשבון החשמל המשפחתי. אפשר להתקין שעון חשמל דו-כיווני שמאפשר לייצר חשמל ו"למכור" אותו למעשה לחברת החשמל ובכך להקטין את חשבון החשמל.
מיחזור מים אפורים – מים אפורים הם מי הכיורים לנטילת ידיים, מי המקלחת ומי מכונת הכביסה. בזמן הבניה מומלץ להפריד אותן מהמים השחורים (מים שמוזרמים לביוב) לצורך טיהור וסינון. כמובן שחישובי עלות-תועלת תלויים במחיר המים ובמס' האנשים החיים בבית.
לסיכום, בבניה ירוקה קיימת חשיבות של שיתוף פעולה בין הגורמים העוסקים בתכנון הבית, הן מצד היזמים, האדריכל, והן מצד קבלני הבנייה ואו חברות הבנייה. נכון שיישום הבניה הירוקה דורש משאבים כלכליים, אך לטווח הארוך ההשקעה משתלמת. אחרי הכל כולנו רוצים לחיות בעולם "ירוק" יותר, בסביבה נקיה ,לנשום אויר נקי ולהשאיר עולם יפה לדורות הבאים.