הרצון לבנות את בית החלומות קיים אצל כל אחד מאיתנו. בשנים האחרונות נעשתה בניית בית פרטי יותר פופולרית. זמינותן של חלקות אדמה זולות באזורים שונים במחירים סבירים מצד אחד והעליות המסחררות במחירי הדיור מצד שני גרמו לכך שבניית בית חדש הפכה גם לעניין משתלם, בעיקר כאשר סוקרים את כל החלופות הקיימות. יחד עם זאת עלולה בניית הבית להפוך לבור ללא תחתית של הוצאות אם לא יודעים לתכנן את שלבי הבנייה בחוכמה.
רבים שואלים אותי איך מתחילים? מה הם השלבים? מתי מגישים לועדה? מתי מכינים תכניות עבודה ומה המהנדס צריך לספק?
התכנון האדריכלי הוא אחד החלקים החשובים בבניית הבית, חלק זה של הפרויקט מהווה את החלק ההתחלתי אך השפעתו תישאר לאורך כל הבנייה. התכנון האדריכלי מהווה בעצם "מפה" עבור כל אנשי המקצוע העתידים לבוא אחריו (מהנדס, קבלן, יועץ חשמל וכו). כפי שביתכם ייראה בסקיצות האדריכל כך הוא ייראה בפועל. תכנון אדריכלי מוצלח יביא לתוצאות טובות, בית אשר יעמוד בצפיותכם וצורכיכם.
תכנון אדריכלי מורכב משישה שלבים עיקריים:
שלב 1- קונספט רעיוני– שלב זה מפרט את מבנה הבית, חלוקת הבית, כמות ומיקום החדרים, כיווני אוויר ואור (טבעי), סגנון העיצוב וכו'. שלב זה נבנה יחד עם הלקוח ומתבסס על צרכיו ורצונותיו ומהווה יסוד לתכנון האדריכלי. על האדריכל לבחון את השטח המיועד ולתת דגש על הגבלות בניה לפי חוק תכנון ובניה. ועדות לתכנון ובניה מבקשות להכין דף מידע המפרט את כל זכויות הבניה החלות על המגרש, לפי תב"ע (תכנית בינוי עיר). תוכלו להחליט בשלב זה האם לשלב אלמנטים של בניה ירוקה בתכנון הבית. בניה ירוקה היא גישה שמנסה לשלב בין דרכי בניה ובין התחשבות בסביבה, מתוך מטרה למנוע זיהום אויר, למזער שימוש במשאבים טבעיים ולייצר מבנים בהרמוניה עם הסביבה. בנייה ירוקה באה לידי ביטוי בשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה וחומרים ממוחזרים ותכנון מוקדם המאפשר חיסכון מקסימאלי באנרגיה. מטרתה של הבניה הירוקה הינה, יצירת סביבת מגורים בריאה ונוחה תוך הימנעות, ככל האפשר, מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ובאיכות הסביבה.
שלב 2- הכנת סקיצה (חלוקת הבית) – בשלב זה האדריכל מכין את סקיצת הבית על בסיס הפרוגרמה, מתקיימת פגישת ביניים עם הלקוח המאפשרת לו לתת את הערותיו ובקשותיו. על האדריכל לבצע את השינויים והתוספות שהתבקש ע"י הלקוח עד לאישורו הסופי.
שלב 3- הכנת חזיתות (4 חזיתות בדו מימד)– האדריכל מעצב את חזיתות הבית בהתאם לסגנון המועדף על הלקוח, בשלב זה מתקבלות החלטות לגבי גודל וצורת חלונות, דלת כניסה, אלמנטים לעיצוב חזיתות וכו. בשלב זה נקבע כיצד יראה הבית, בסגנון מודרני, כפרי או קלאסי.
שלב 4- תיק הגשה להיתר בניה– בשלב זה על האדריכל להכין תוכנית הגשה להיתר בניה (גרמושקה) ולטפל בתיק בוועדה לתכנון ובניה עד לקבלת היתר בניה. לאחר שהתיק נידון בוועדה לתכנון ובניה, נקבל החלטת ועדה ונתחיל להשלים את התנאים, לדוגמא: אישור בזק, אישור חב' חשמל, אישור מחלקת המים, אישור תברואה, אישור מטמנה ועוד. התנאים משתנים מועדה לועדה. בשלב זה המהנדס יספק לנו חישובים סטטיים ונספח נלווה לפיקוד העורף (עבור הממ"ד).
שלב 5- הכנת תוכניות עבודה לביצוע– במקביל להשלמת התנאים האדריכל יכול להתחיל בהכנת תוכניות לביצוע. תוכניות אלו מיועדות לקבלן המבצע את הבניה וכוללות את כל המידע הדרוש לבניית הבית. בשלב זה יכין המהנדס תכנית עבודה קונסטרוקטיבית עפ"י התכנית האדריכלית. האדריכל יספק לכם גם תכניות למיקום נקודות חשמל (לפי העמדת הריהוט) ומיקום קבועות סניטריות. תוכלו לשלב בתכנון החשמל אלמנטים של בית חכם . בית חכם בהגדרתו הינו בית בו שילוב של טכנולוגיה מאפשר לנו שליטה ובקרה על אלמנטים שונים בחיינו. החל ממערכות תאורה והשקיה ועד למכשור חשמלי, מערכות מחשוב, אבטחה ועוד. שילוב של אמצעים טכנולוגים כגון מרכזי שליטה ובקרה מאפשר לנו לתכנן פעולות שונות בבית באופן אוטומטי לחלוטין. לדוגמא, הבית חכם "ידע" להדליק אורות כשאנו נמצאים בחופשה, להפעיל את מערכות ההשקיה וכדומה. תכנון בית חכם יעלה יותר מאשר בית רגיל, ולכן תצטרכו לבדוק את התקציב העומד לרשותכם.
שלב 6- פיקוח עליון– על האדריכל לפקח על בניית הבית עד גמר שלד ולוודא כי הקירות החיצוניים והפנימיים כולל מיקום חלונות ודלתות מבוצע כהלכה ולפי תוכניות הבניה. תוכלו להעזר בשרותיו של מפקח בניה, אשר ילווה אתכם בתהליך הבניה. פיקוח בניה הוא מקצוע לכל דבר. מפקח בניה יידע לנצח על הפרויקט מתחילתו עד סופו. הוא ידע איזה איש מקצוע יש לזמן בכל שלב ושלב של הפרויקט. מפקח בניה הוא בעצם נציגו של היזם בשטח.
בטרם הגדרת תפקידו של המפקח, חשוב מאוד לעמוד על קנקנו:
- נסיונו המקצועי בניהול ופיקוח פרויקטים.
- ידיעותיו במלאכות הבניין השונות.
- ידיעותיו בתקינה הקיימת והמשתנה.
- כישוריו ביחסי אנוש.
יש המחליטים לשכור את שירותיו של מעצב פנים. האדריכל שתיכנן את הבית יכול לשמש גם כמעצב הפנים של הבית, אך ניתן לשכור מעצב פנים חיצוני. עיצוב פנים נוגע בנושאים רבים ומגוונים כמו : תאורה, צבע, ריהוט, ארגונומיה, פתרונות מיוחדים, סניטריה, חיפויים, ריצוף וכיוצא בזה – כל אלה אמורים להלקח בחשבון. טעם אישי זה דבר חשוב מאוד אך לא תמיד עומד בקנה אחד עם שילוב מקצועי של כל השיקולים והמרכיבים הללו. עיצוב החלל, הוא למעשה זה שייקבע מה תהיה הסביבה והאווירה הביתית שלכם בשנים הקרובות ולכן אין להקל ראש בשיקול האם להעסיק מעצב פנים. העבודה עם מעצב פנים אמורה לענות על מספר צרכים:
זול זה יקר – חשיבה על כל הפרטים עד לאחרון שבהם יחסכו כסף רב במהלך תהליך השיפוץ / בניה על ידי מניעת שגיאות וכן הוצאות עתידיות הנובעות מהמחיה בבית. כל זאת בשל ניסיונו של המעצב בתהליכי תכנון בהם מתנסה שוב ושוב במהלך עבודתו.
"אני לא מצליח לדמיין איך זה יראה"- למעצב פנים טוב קיימת היכולת לראות את הקונספט הכללי של הבית וכך להתאים את הפרטים בצורה נכונה ושלמה. בחירת חומרים – בשנים האחרונות ההיצע בשוק עיצוב הפנים גדול לאין שיעור. בכל שנה צצות עוד ועוד חברות המוציאות את מרכולתן לשוק. למעצבי הפנים זו חגיגה אולם ללקוחות- לא תמיד! הכול כל כך יפה, כל כך מתאים ואם זאת חייבים לבחור. חלק מתפקידיו של מעצב הפנים הוא ללוות אתכם למקומות המתאימים לכיסכם ולטעמכם ובכך לעזור לכם להתמקד במה שנכון לכם. צמצום האפשרויות ומיקוד תוך ליווי באולמות התצוגה – יעזור לכם להחליט וימנעו את הבלבול הרב סביב ההיצע הגדול.
בהצלחה לכולם בדרך לבית החלומות!