המטבח הישראלי הפך לחלל מרכזי בבית. בשעות הערב כאשר כולם בבית הוא מהווה מקום מפגש, אכילה, שיחה ואפילו צפיה בטלויזיה.
בבואנו לתכנן מטבח חדש לבית עלינו לבדוק מה התקציב העומד לרשותנו. מחירו של מטבח יכול לנוע מ-20,000 ש"ח ועד 150,000 ₪ ,בחברות המטבחים היוקרתיות.
דבר שני, איזה סגנון של מטבח אנו אוהבים – כפרי, קלאסי או מודרני.
היצע השוק גדול ומציע מגוון רחב של חומרים, צבעים, משטחים, פרזול, תאורה ופטנטים.
אז איך מתחילים?
המטבח הוא החדר המורכב ביותר בבית – יש בו מערכות חשמל, אינסטלציה, ביוב ולכן מומלץ להתחיל בתכנון מוקדם ככל האפשר. יש להתייחס לנושא הפתחים במטבח, החיווט והנמכות גבס , אם יש. ככל שנגיע אל הנגר או חב' המטבחים בשלב מוקדם יותר, תהיינה אפשרויות התכנון רחבות יותר ונמנע מאלתורים ופתרונות מאולצים.
כמה אנשים בבית? – ככל שבני הבית רבים יותר, יש יותר כלים בשימוש, יותר אנשים בבית עובדים במטבח בו זמנית וצריך להקצות מקומות ישיבה סביב הדלפק או ה"אי".
מה הם הרגלי הבישול? – בבית שבו מבשלים הרבה, יש צורך במשטחי עבודה רבים יותר.
אם אתם אוכלים הרבה בחוץ, כדאי להקצות מקומות לאכסון.
באילו גילאים אתם? – אם יש פעוטות בבית יש לתכנן את המטבח בצורה שלא תסכן אותם. בבית שבו ילדים צעירים מחממים מזון במיקרוגל, כדאי למקם את המכשיר בגובה המתאים. אם יש אנשים מבוגרים בבית יש לתכנן אכסון בגובה שידם משגת.
מי משתמש במטבח? – האם האדם ימני או שמאלי, האם בני הבית גבוהים מהממוצע, האם לאחד מבני הבית מגבלה פיזית. יש לתכנן באופן שישרת את כולם ויהיה נוח לכולם.
התקציב העומד לרשותכם – יש לקחת בחשבון שמדובר בהוצאה לא קטנה ולצרף לעבודת הנגרות גם את משטח השיש, הכיור, הברז, חיפוי הקיר ומכשירים חשמליים. כמן כן, במטבח דרושות מס' רב של נקודת חשמל ויש לקחת בחשבון את עבודת החשמלאי.
מהו תכנון נכון?
תכנון נכון ויעיל של המטבח יחסוך זמן ויקל על הפעילות היומיומית.
בכל מטבח יש חמישה אזורים מוגדרים: אזור אחסון המזון, אזור אחסון הכלים, אזור הנקיון, אזור ההכנה ואזור הבישול והאפיה.
אם אין לכם מזווה, רצוי לתכנן ארון גבוה עם מגירות פנימיות שיכילו מוצרי מזון רבים ככל האפשר.
כדאי מתחת לכיריים לתכנן מגירות עמוקות ורחבות לסירים וצלחות ובנוסף לסכו"ם ולששת.מיד לידן – עגלת תבלינים ושמן, כדי שלא נצטרך לרוץ לקצה השני של המטבח, בזמן הבישול.
מתחת לכיור ניתן לתכנן מגירה נשלפת לאחסון הפח וחומרי הנקיון – הפתרון החדשני והאידאלי לניצול חלל האחסון מתחת לכיור.
אזור ההכנה כולל את משטח העבודה שבין הכיריים לכיור ורצוי שיהיה מינימום 90 ס"מ ולא יעלה על 180 ס"מ.
את הפריטים שתכיפות השימוש בהם גבוהה, נמקם במקומות הכי נגישים (מתחת למשטח השיש) ואת הפריטים שתכיפות השימוש בהם נמוכה נמקם במקומות הגבוהים ביותר של המטבח או הנמוכים ביותר.
בחזיתות המטבח ניתן לשלב מגוון רחב של חומרים, להלן מקצתם:
עץ מלא – עץ מעובד ומיובש בצורה מלאכותית למשך 72 שעות. לאחר ייבושו מקציעים את העץ ללוחות בעובי 2.5 ס"מ. סוגי העץ המשמשים למטבח הם: אלון אדום או לבן, דובדבן, בוק ומייפל. לעיתים רחוקחת משתמשים בעצי טיק, מהגוני, אגוז ואורן.
דורשת טיפול מיוחד. מחירה זול יחסית. מגוון הצבעים והדוגמאות כמעט אינסופי וכולל גימור חלק או מחוספס.
דלתות פורניר – דלת דיקט או MDF מצופה כולה פורניר. ניתן להשאיר בגוון טבעי או לגוון בצביעה.
דלתות זכוכית – כיום ניתן למצוא מטבחים שלמים הבנויים עם דלתות זכוכית. שילוב הזכוכית מעניק מראה קליל ומאפשר יצירת אפקטים של תאורה וצבע. מלבד זה היום משלבים מסגרת מעץ ובתוכה זכוכית בעלת מרקמים שונים.
היי גלוס אקריליק – חומר בעל אפקט ברק מיוחד המהווה תחליף לזכוכית. מתאים לויטרינות וקלפות , ידידותי לסביבה וצבעו נשמר ואינו דוהה. ניתן לקבל בכל מידה ובמגוון צבעים.
דלתות מצופות אלומיניום – לאלומיניום מראה חלק ונקי, אינו רגיש לטביעות אצבע ועל כן שימושי יותר כחיפוי. אינו רגיש למים וניתן לשלב קנט אלומיניום עם מגוון חזיתות אחרות כמו: פורמייקה, צבע ,פורניר וזכוכית.
משטחי עבודה – קיימים סוגים שונים למשטחי העבודה במטבח כגון: שיש טבעי, גרניט, אבן קיסר- פרי פיתוח ישראלי שזוכה להצלחה בארץ ובעולם ומתגאה בקונצ'טו היוקרתי.
יש גם את הקוריאן, פטנט אמריקאי, שניתן ליצור ממנו משטחים וכיורים, וחיבוריו בלתי נראים. מחירו בשוק גבוה.