תחום התאורה תופס תאוצה בשנים האחרונות. תאורה הפכה להרבה יותר מאור ומומלץ לתכנן את התאורה בבית כבר בשלב התכניות, בין אם זה שיפוץ או בית חדש.
מי שרוצה להנות מתאורה מוצלחת ונכונה , חייב להשקיע מחשבה בנושא זה. בחירה נכונה של תאורה תיצור ותדגיש חללים אסטטיים ותהפוך את השהיה בהם לנעימה.
דבר ראשון, יש להקפיד שגוף התאורה יהיה מתוצרת טובה, בעל תו תקן מקובל ומוכר (ישראלי, אירופאי או אמריקאי). תו התקן מופיע על גבי קופסת גוף התאורה ומבטיח שהמוצר תוכנן ויוצר לפי דרישות הבטיחות וכן שיצורפו אליו הוראות שימוש והתקנה ברורות.
שנית, חשוב לבחור את גוון האור היוצר את האוירה, למשל: אור לבן וקריר לאוירה עיניינית (כגון: חדר עבודה) ואור חמים ליצירת אוירה אינטימית ונוחה (כגון: חדר שינה).
בנוסף, כדאי לבחור בתאורה חסכונית, כלומר גוף תאורה ומקור אור בעל צריכת חשמל נמוכה שאינם מעלים את טמפרטורת החדר.
תכנון תאורה הוא גם עניין של טעם אך ישנם כמה עקרונות להארה נכונה:
1. אור כללי- אור מציף ללא "חורים" שמקבלים אותו כאור מוחזר ממשטחים (קירות, תקרות, רהיטים).
2. אור עבודה – אור ישיר, ממוקד על משטחי עבודה שמאיר מתחת לקו העין ואינו מסנוור.
3. אור מדגיש – אור שמטרתו להדגיש יצירות אומנות או חפצי נוי וחלקי אדריכלות שונים בחלל החדר (כמו בתוך נישות גבס).
4. אור דקורטיבי- גוף תאורה דקורטיבי שמטרתו למשוך תשומת לב ובעיקר להיות "יפה" ולתת דגש בחדר.
5. אור בתנועה – אלמנט של אור שזז, על-מנת לייצר אוירה דינמית רגועה או מרגשת בחלל. אור זה יכול להיות צבעוני ובוודאי שאין לו תפקיד פונקציונאלי בחדר.
חשוב לדעת כי בעת תכנון התאורה יש להתייחס לחלל , לצבעים, לריהוט, למשטחים, לפתחים ולאביזרים השונים בבית, למשל: קירות ומשטחים בהירים מחזירים אור ואילו קירות או רהיטים כהים בולעים אור ולכן בחדר כזה נזדקק לתאורה חזקה.
גוף תאורה ה"זורק" אור כלפי מעלה, מעניק תחושת מרחב וגודל. תאורה המופנית כלפי מטה משטיחה את החלל ומנמיכה אותו. על-מנת לקבל תאורה מעניינת יש לשלב מספר מוקדי תאורה בעלי רמות הארה שונות, לדוגמא: בסלון – גוף תאורה שיתן אור כללי ותוספת של גופי תאורה על הקיר. כדאי להשתמש בתאורה כללית עם תאורה ממקדת ותאורה נסתרת , תוך שליטה על מצב האור ורמתו (ניתן ע"י דימר).
הנה כמה טיפים לתכנון תאורת החללים השונים בבית:
מטבח – כדאי להאיר את המטבח בתאורה כללית וחזקה ללא "חורים" ובנוסף גוף תאורה שיאיר את דלפק האכילה או ה"אי". מומלץ למקם את גופי התאורה כך שלא יהיה בגבנו, ע"מ שלא ניצור צל על משטח העבודה.
חדר שינה – כדאי שהאור בחדר השינה יהיה אחיד ולא מסנוור את השוכב במיטה. רצוי להתקין מפסק מחליף בסמוך למיטה כדי לא לצאת מהפוך בליל חורף מקפיא…אסור לשכוח את מנורת הקריאה ליד המיטה וכדאי להשתמש בדימר ע"מ שנוכל לשנות אוירה.
חדר הילדים – תאורה מרכזית טובה המשולבת עם תאורה ספציפית לכל פונקציה בחדר, כלומר , תאורה נפרדת לשולחן הכתיבה ולקריאה ליד המיטה.
חדר הרחצה – להשגת תאורה טובה בחלל זה יש להתקין תאורה מצידי המראה, על מנת למנוע היווצרות צללים על הפנים. רצוי להוסיף גם תאורה מעל המראה.
גינה – חשוב להתקין גופי תאורה המפיצים אור נעים שאינו מסנוור ואינו ישיר. להארה ממוקדת ניתן להשתמש בתאורת ספוטים. משטח דק מומלץ להאיר בתאורת לד העמידה לשנים ודורשת תחזוקה מינימלית. יש לקחת בחשבון שתאורת חוץ דולקת שעות רבות ולכן מומלץ להשתמש בגופי תאורה חסכוניים ככל האפשר.
בל נשכח את תאורת הלד שצריכת החשמל שלו נמוכה ואורך החיים שלו כ- 100,000 שעות. הוא אינו פולט חום ולכן הוא בטיחותי יותר ומאפשר עבודה עם תאורה הקרובה לחפצים. הוצאות האחזקה נמוכות ביותר, אך זה בא לידי ביטוי במחירו הגבוה (אם רוכשים לד איכותי ולא מזויף).
ויהי אור
